Publicitate

AT-Cosmicomicarii - (1) -Toti intr-un singur punct - Vizualizare online

  • Currently 10.00/10

10.0 steluţe (2 voturi)

Pentru a vota cu stelute, autentifica-te.
In cazul acestei prezentari, calitatea previzualizarii este mai slaba si nu se aude muzica. De cele mai multe ori aceasta se datoreaza faptului ca prezentarea este parolata. Daca doriti sa vizualizati prezentarea la calitatea originala, va rugam s-o downloadati.

Descriere: Domnul Qfwfq este naratorul și protagonistul unor povestiri scrise de Italo Calvino, reunite în volumul COSMICOMICĂRII, pe care nu l-am uitat deși l-am citit cu mulți ani în urmă. EL este foarte bătrân. Are vârsta Universului, cam 13,7 miliarde de ani. Si pentru că a trăit atât de mult și a văzut atâtea, ne povesteşte cu mult umor despre evoluția, extinderea și contractarea Universului, a timpului și a spațiului, povești despre transformarea materiei pornind de la noțiuni și cunoștințe științifice actuale, în principal astronomice. reușind să relaționeze concepte științifice complexe cu reacțiile obișnuite ale oanenilor din totdeauna, se pare.... Numele "Qfwfq" este palindrom (ca și "Kgwgk" și "Pfwfp", care apar in povestirile lui) ceea ce înseamnă că este citit în același mod și de la dreapta la stânga.... In acest prim pps am ilustrat una din amintirile lui, despre cum se trăia atunci când a avut loc marea explozie din care a apărut Universul nostru...

Categoria: Cosmos
Primita de la: Adrian TOIA (este autorul)
Vizualizari: 648 in total, 3 pe zi
Descarcari: 74 in total, 0 pe zi

Arata prietenilor pe facebook!

Publicitate

Comentarii (2)

Fără îndoială, cărțile lui Italo Calvino au un caracter singular în literatura italiană. Figurile create de el sunt mai mult simboluri și “situații”, decât personaje adevărate, dotate cu conotații fizice sau psihice.
Încă de la începutul carierei lui Italo Calvino, au fost critici care au văzut în acest scriitor un miracol, un fenomen literar. Mulți, au făcut o pasiune, după ce au decoperit operele originale ale lui Calvino, considerându-l drept unul dintre marii literați ai Italiei.
Italo Calvino spunea că „va fi asimilat neverosimilului și fanteziei din care sunt țesute” operele sale și nu s-a înșelat.
Mărturisesc că și eu mă număr printre cei care au fost fermecați de poveștile lui, chiar de la prima întâlnire cu basmele sale, în focul de artificii al fanteziei din „Cosmicomicării” („Cosmicomics”).
Inteligența, imaginația extraordinară și talentul lui Italo Calvino se combină aici într-o serie de 12 povestiri încântătoare, publicate în italiană în 1965 și apoi în engleză în 1968. Fiecare povestire are un „fapt" științific și construiește o poveste imaginativă în jurul său: „Pornind de la calculele lui Edwin P. Hubble referitoare la viteza de îndepărtare a galaxiilor, se poate stabili momentul în care, înainte de începerea expansiunii ei în spațiu, întreaga materie a Universului era concentrată într-un singur punct.” („Totul într-un punct”)
O ființă întotdeauna prezentă, numită Qfwfq, când dinozaur, când moluscă, de vârstă cu Universul, martor direct, dezvăluie anumite întâmplări (cu excepția a două;), ba chiar și despre înduioșătoare iubiri, fiecare dintre acestea fiind o amintire a unui eveniment din istoria evoluției Universului:
„- Bineînțeles că stăteam cu toții acolo, - zise bătrânul Qfwfq. Unde să stăm în altă parte? Că ar putea exista spațiu, nimeni nu bănuia. Nici timp; și, la urma urmelor, ce să facem cu timpul acolo, înghesuiți ca sardelele cum ședeam?”
Cartea este o explozie uluitoare a creativității, variind între știință, ficțiune, magie, fantezie (cine s-ar mai fi gândit să scoată lapte de pe Lună?), umor, dramă, filosofie, care uimește și te cucerește.
Felicitări, Adrian, pentru o prezentare deosebită, cu un subiect cu totul inedit! Mulțumesc pentru bucuria reîntâlnirii cu fermecătoarele povestiri ale lui Italo Calvino, o încântare atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari! Favorita mea rămâne „Distanța până la Lună”.
Cu stimă,
Teodora Buiță

Teodora Buiţă, 28.05.2019, 16:01

Ne-am intalnit din nou Teodora Buita, de data asta pentru a-ti multumi ca ai gasit timp si interes sa revezi Universul comic al lui lui Qfwfq...
Nu stiu cand ai citit prima data „Cosmicomicării” dar recunosc in comentariul tau, impresiile si satisfactiile unei lecturi pe teme stiintifico-fantastice, pe care le-am trait si eu, la fiecare (alta) lectura a povestirilor luji Italo Calvino...
Asa cum am spus si in descrierea la pps, nu l-am uitat, deși l-am citit prima data in anii primei editii in limba romana.
Ca autoare de pps cred ca intelegi dificultatea redarii in cateva slides a subtextului, textului povestlor SF ale lui Qfwfq...
Postand acest pps am vrut sa vad si felul in care reactioneaza alte persoane la o astfel de prezentare, cu un astfel de subiect...
Cred ca subiectul destul de neobisnuit pentru un pps, a surprins prin ineditul sau, mai mult decat a interesat, si de aceea tu esti prima persoana care a facut un comentariu...
Pe langa multumiri pentru asta, adaug ca vor mai fi cateva episoade si – sper – ca favorita ta „„Distanța până la Lună” va fi printre ele...
Deocamdata episodul 2 „In intuneric” postat acum o saptamana, asteapta ca ADMIN sa se uite la el si sa-l publice...

Adrian TOIA, 29.05.2019, 00:12

 

Adaugă şi tu un comentariu

Pentru putea adauga comentarii trebuie sa te autentifici.

Nu ai cont? Creeaza-ti cont.

Continut recomandat

Altele de acelaşi gen

Publicitate

Statistici

Avem peste 23590 prezentari PowerPoint (format pps, pptx sau ppt, ppsx) primite de la 1073 de persoane. Prezentarile sunt grupate in 29 de categorii.

Un numar de 2 prezentari asteapta cu nerabdare acceptul nostru...

Promo


Desene gratuite in creion