Publicitate

„BĂTRÂNII” DE OCTAVIAN GOGA - prezentare PowerPoint

  • Currently 7.93/10

7.9 steluţe (70 voturi)

Pentru a vota cu stelute, autentifica-te.
Categoria: Poezie, Versuri
Primita de la: Bendris Toader (este autorul)
Data: 03.03.2011
Vizualizari: 14068 in total, 4 pe zi
Descarcari: 681 in total, 0 pe zi

Descriere:O scurtă prezentare a poeziei (Bătrânii”) și a marelui poet-OCTAVIAN GOGA.
Poezia „Bătrânii”

Un loc aparte în poezia evocării satului ardelean îl ocupă o trăsătură cu pregnant caracter social-istoric, înstrainarea. Poeziile "Acasă", "Bătrânii", "Casa noastră" sau "Străinul" ilustrează pierderea legăturilor cu atmosfera materială și spirituală a satului, printr-un amplu evantai de nostalgii transfigurate artistic: "De ce m-ați dus de lângă voi,/ De ce m-ați dus de acasă?/ Să fi rămas fecior la plug/ Să fi rămas la coasă/ Atunci eu nu mai rătăceam/ Pe atâtea căi răzlețe,/Și-aveați și voi în curte-acum/ Un stâlp la bătrânețe.
Poezia lui Octavian Goga se naște în inima ndurerată a poetului pentru soarta poporului său asuprit dintr-o imensă neliniște a suferinței, din lacrimi și răzvrătiri împotriva nedreptăților sociale și naționale, mesianismul său manifestandu-se în sensul încrederii poetului în forța sa de a îndrepta soarta dureroasă a neamului românesc, de a contribui la eliberarea socială și națională, la izbavirea poporului . de amar și suferință: "Eu am văzut în țăran un om chinuit al pământului; n-am putut să-l văd în acea atmosferă în care l-a văzut Alecsandri în pastelurile sale și nici n-am putut să-l văd încadrat în acea lumină de veselie a lui Cosbuc." (Octavian Goga)
Trăiesc cu fiecare parte a ființei mele drama profundă a acestor versuri.Sunt și eu tată a 2 băieți plecați la serviciu în Tg.Mureș, deși nu sunt departe duc dorul lor, precum și ei al nostru, a părinților. Asta ne de

Publicitate

Comentarii (2)

FELICITARI PENTRU CREATIE !

analya, 03.03.2011, 07:02

PROFUNZIME SUFLETEASCA CU O PREZENTARE IMPECABILA realizarea prezinta un puternic gand si apreciere a creatiei Poetului OCTAVIAN GOGA insotita de vocea ingalabului solist ardelean.felicitari si deosebite aprecieri realizatorului pentru sensibilitatea mesajului

STANA CIRLA / STANA CIRLA-TIMISOARA, 03.03.2012, 02:56

 

Adaugă şi tu un comentariu

Pentru putea adauga comentarii trebuie sa te autentifici.

Nu ai cont? Creeaza-ti cont.

Continut recomandat

Altele de acelaşi gen

Publicitate

Statistici

Avem peste 22840 prezentari PowerPoint (format pps, pptx sau ppt, ppsx) primite de la 1072 de persoane. Prezentarile sunt grupate in 29 de categorii.

Un numar de 37 prezentari asteapta cu nerabdare acceptul nostru...

Promo


Desene gratuite in creion