Publicitate

Flori alpine din Dolomiti - Vizualizare online

  • Currently 5.50/10

5.5 steluţe (2 voturi)

Pentru a vota cu stelute, autentifica-te.

Integreaza in site-ul sau blogul tau - Embed:

Descriere: Flori alpine din Dolomiti.Fotografii puse la dispozitie de alpinistul fotograf Peter Schlögel din Unterammergau , Bayern.Necunoscand denumirile florilor in limba Romna, m-am rezumat doar la denumirile in Latina din dictionarul floral.

Categoria: Flori
Primita de la: Helmut Gürtler (este autorul)
Vizualizari: 3048 in total, 4 pe zi
Descarcari: 248 in total, 0 pe zi

Arata prietenilor pe facebook!

Publicitate

Comentarii (4)

Hallo Teodora !
Sper sa-ti placa acest buchet de flori din Alpi - Dolomiti. Din pacate nu cunosc denumirea lor in limba Romana (doar al Nigritelei rubra care este Sangele Voinicului si am gasit´o in masivul Piatra Craiului din Carpati). Sant convins ca tu le cunosti denumirea.Ce ar fi sa complectezi, sau sa refaci acest pps cu denumirea florilor in limba Romana ?
PS. In Piatra Craiului mai creste o floare extrem de rara. Este o floare endemica. - Garofita Pietrii Craiului-
M-as bucura mult !
O zi buna si salutari prietenesti. Helmut

Helmut Gürtler, 27.09.2017, 00:30

Bună ziua, Helmut!

Ai realizat un pps cu adevărat minunat, pentru care îţi transmit cele mai sincere felicitări şi mulţumiri! Nu cred să fie vreo femeie căreia să nu-i placă realizarea ta, fiindcă nu cred să existe vreo femeie care să nu iubească florile, aceste nepreţuite minuni create de Dumnezeu ca ele să ne facă să vedem prin frumuseţea lor şi să uităm de tot ce-i urât!
Deci, poţi să fii sigur că pentru mine a fost o adevărată încântare să admir frumoasele creaţii ale naturii, flori preţioase, delicate şi rare din pps-ul tău! Cred că ţi-a luat ceva timp ca să aduni atâtea minunăţii la un loc!
Îţi mulţumesc şi pentru propunere, dar nici eu nu cunosc denumirea în limba română la unele flori, iar ca să traduc din limba latină, nu mă încumet. E adevărat că am studiat în facultate şi latina, dar... am cam uitat-o! Ştii doar ce se întâmplă cu o limbă străină, dacă nu o mai foloseşti...
Despre Sângele Voinicului (Nigritella rubra), de care aminteşti în comentariu, această gingaşă orhidee, ale cărei flori cu parfum delicat, par rubine strălucitoare în bătaia soarelui, întâlnită pe pajiştile alpine, pe brânele abrupte şi acoperite cu iarbă, ori printre stâncării însorite (poate fi întâlnită şi în România, în Munţii Bucegi, Buzăului şi Ciucaş;) o legendă spune că: “O picătură din sângele voinicului ce lupta cu balaurul-cu-şapte-capete a căzut pe o floare fără culoare. De atunci floarea a devenit purpurie.”
Cealaltă floare de care aminteşti, Garofiţa Pietrei Craiului (Dianthus callizonus), o floare rară, care creşte doar într-un singur loc pe planeta noastră - Piatra Craiului, este foarte frumos descrisă de savantul Ion Simionescu: “...Micuţa Dianthus callizonus, ce-i drept o raritate, poate fi luată ca tipul artei întrebuinţate de natură pentru pictarea unei flori... E una din podoabele Carpaţilor noştri, de care Alpii ar putea fi invidioşi.”
Cei care vor avea bucuria de a o întâlni în drumeţiile lor, sper să nu uite recomandarea domnului Emil Pop, valabilă şi pentru alte flori protejate de lege: “Aviz stăruitor celor care cu toată opreliştea oficială, nu-şi vor birui ispita: să rupă ori să taie numai partea aeriană, să cruţe organul din care va renaşte floarea; păcatul lor va fi mai mic!”
Helmut, să ştii că ţi-am urmărit cu multă încântare şi celălalt pps, „Din perlele Dolomitilor. Val Gardena”, de asemenea frumos realizat, cu imagini splendide, dintr-un adevărat „colţ de rai”, cum bine spui, pentru care te felicit! Constat că Nikonul tău iar a făcut minuni, spre bucuria noastră, a privitorilor. De fapt, rolul principal l-a avut ochiul tău, care a văzut frumosul, fiindcă, aşa cum spune Alfred Eisenstaedt, „Pentru un fotograf, cel mai important lucru nu este camera foto, ci ochiul.”

Cu stimă,
Teodora Buiţă

Teodora Buiţă, 29.09.2017, 13:20


Draga Helmut, te felicit pentru ideea de a face acest pps despre si cu florile frumoase care cresc, printer stancile ascutite ale Dolomitilor…
Pare un miracol, dar cred ca nu este decat un mesaj sugestiv si semnificativ din partea Doamnei NATURA….
De aceea cred ca numele acestor minunate flori in latina, este chiar foarte potrivit cu sunetele si culorile acelor munti inalti…

Adrian TOIA, 30.09.2017, 04:59

Hallo Teodora, hallo Adrian
In primul rand i-mi cer scuze ca nu v-am multumit pentru frumoasele voastre randuri. Am fost din nou plecat.Cred ca ati ghicit unde.
Daca nu , urmariti urmatoarele doua pps-uri care , cred, ca vor fi publicate in curand. Am avut noroc de o toamna splendida si de data asta am fost inotit de sotie, renuntand la escalade mai grele.
Sunt un mare admirator al Dolomitilor si daca vedeti aceste imagini sper ca intelegeti de ce.
Mi-as dorii mult sa vedeti si voi ceeace traiesc si simt eu.
Sincere salutari prietenesti. Helmut

Helmut Gürtler, 25.10.2017, 07:58

 

Adaugă şi tu un comentariu

Pentru putea adauga comentarii trebuie sa te autentifici.

Nu ai cont? Creeaza-ti cont.

Continut recomandat

Altele de acelaşi gen

Publicitate

Statistici

Avem peste 23430 prezentari PowerPoint (format pps, pptx sau ppt, ppsx) primite de la 1073 de persoane. Prezentarile sunt grupate in 29 de categorii.

Un numar de 0 prezentari asteapta cu nerabdare acceptul nostru...

Promo


Desene gratuite in creion