Publicitate

Privind tablouri cu Octavian Paler-TIPATUL - prezentare PowerPoint

  • Currently 9.33/10

9.3 steluţe (6 voturi)

Pentru a vota cu stelute, autentifica-te.
Categoria: Arta, Pictura
Primita de la: Adrian TOIA (este autorul)
Data: 05.02.2018
Vizualizari: 926 in total, 2 pe zi
Descarcari: 112 in total, 0 pe zi

Descriere: Intr-una din cartile sale de eseuri, “Eul detestabil”, Octavian Paler priveste tablouri celebre in incercarea de a descoperi pentru el si pentru noi, multimea de ganduri care exista intr-un tablou, pe care o privire comuna poate nici nu le banuieşte.
Sa citim impreuna gandurile lui Octavian Paler despre tabloul „TIPATUL” al lui Edvard Munch, tablou inspirat de o intamplare traita de pictor.
In jurnalul sau, Munch (1890-1892) scria:
,,Am mers impreuna cu doi prieteni pe un drum, soarele apunea. Cerul a devenit dintr-o data roşu sangeriu. M-am oprit m-am sprijnit de un gard şi am privit norii incendiati, fiordul albastru şi oraşul. Prietenii mei au mers inainte, insa eu am ramas acolo infricoşat şi am simtit acest ,,tipat'' infinit al naturii.''

Publicitate

Comentarii (4)

Felicitări, Adrian, pentru realizarea a încă unui pps deosebit, cu un subiect interesant, continuând tema cărţii „Eul detestabil”, în care Octavian Paler ne împărtăşeşte gândurile lui la privirea unor tablouri celebre.
„Cei pregătiţi să înţeleagă un lucru n-au nevoie, oricum, ca acel lucru să le fie strigat în urechi.”, spune scriitorul în cartea sa.
„Ţipătul”, cunoscuta capodoperă a pictorului expresionist, Edvard Munch, apreciată a fi una dintre cele mai valoroase picturi din lume, este totodată una dintre cele mai enigmatice şi stranii lucrări din istoria artei, care, în opinia multora, simbolizează strigătul omului modern, zdrobit de angoasele existenţei cotidiene, sau mai exact, acea teamă greu de definit.
Aş adăuga în completare, despre Edvard Munch, acest geniu însingurat, că a pictat şi a scris cu aceeaşi intensitate, fiind obsedat de „studiul sufletului”, după cum chiar el mărturiseşte, că el este poet şi că opera lui se împarte în două: a "Pictorului" şi a supernervosului său prieten "Poetul".
Cu stimă,
Teodora Buiţă

Teodora Buiţă, 10.02.2018, 18:29

Se dovedeste ca atat la ''Pluta meduzei'' cat si la ''Tipatul'' important este cine priveste tablourile, pentru ca, in ciuda faptului ca ma repet, frumusetea se afla in sufletul si in ochii celui care priveste.

Cipri, 11.02.2018, 03:00

Teodora, eu cred ca Tipatul lui Munch, simbolizeaza mai mult decat “strigătul omului modern, zdrobit de angoasele existenţei cotidiene”
Eu am vazut in Tipatul lui Munch, si prefigurarea vizionara a unui viitor amenintator, ca un fel de trambita a Apocalipsei pentru omul zdrobit de propria singuratate, intr-o societate surda parca la ce se intampla in ea si cu ea…
Asa cum din pacate vedem in lumea de azi, nepasatoare la marile amenintari si provocari ale naturii si din societate...…
Cred ca marii artişti sunt vizionari, ei au capacitatea uluitoare de a "presimţi", de a "vedea", cum va evolua şi va arăta lumea peste ani....

Adrian TOIA, 13.02.2018, 02:42

Multumesc Cipri pentru atentia si notele acordate pps-urilor mele.
Ai dreptate, intr-un tablou unii vad ceea ce se vede, altii vad dincolo de ceea ce se vede, si de aceea fiecare poate privi si intelege un tablou atat de diferit...

Adrian TOIA, 13.02.2018, 02:45

 

Adaugă şi tu un comentariu

Pentru putea adauga comentarii trebuie sa te autentifici.

Nu ai cont? Creeaza-ti cont.

Altele de acelaşi gen

Publicitate

Statistici

Avem peste 22520 prezentari PowerPoint (format pps, pptx sau ppt, ppsx) primite de la 1071 de persoane. Prezentarile sunt grupate in 29 de categorii.

Un numar de 38 prezentari asteapta cu nerabdare acceptul nostru...

Promo


Desene gratuite in creion

Dacă doriţi ca banner-ul site-ului dumneavoastră să apară aici, puteţi să ne contactaţi.