Adrian TOIA

Membru din 21.12.2014, 3 abonati

Logheaza-te pentru a te putea abona sau trimite mesaj privat.

Nu ai cont? Creeaza-ti cont.

Activitate
Originalitate:
100.00%
Prezentari: 146 prezentari
Prezentari proprii: 146 prezentari
Comentarii: 412 comentarii
Prezentari apreciate: 132 aprecieri

Ultimele prezentari primite de la Adrian TOIA

COVID 19

Pandemiile sunt unul din riscurile existențiale care pot amenința omenirea, prezentate de mulți ani de experții care au elaborat scenarii pentru secolul XXI. De câteva luni pandemia de coronavirus își face tot mai simțită prezența.Multe state au recurs la măsuri extreme: restricții de circulație, închiderea granițelor, închiderea școlilor și a altor locuri publice. Oamenii sunt rugați insistent să stea în case.Cartiere, localități și regiuni întregi intră în carantină și lumea pare că trage obloanele.Prima grijă a fiecărui stat este limitarea riscului ca sistemul de sănătate să fie depășit, O atenție specială este acordată în primul rând protecției persoanelor vârstnice care au un risc ridicat.Pentru protejarea cetățenilor, se are în vedere interzicerea/limitarea deplasărilor si introducerea conceptului de distanțare socială.O a doua mare grijă este perspectiva unei crize economice devastatoare. România are o situație aparte.Intrarea virusului în România s-a realizat, în aproape totalitatea cazurilor, prin intermediul coridoarelor de migrație. care s-au activat între comunitățile de origine și comunitățile de destinație ale migranților români.Intrarea COVID-19 în România a fost favorizată de întoarcerea cetățenilor români din țări și zone cu multe cazuri de infectare.Măsurile de limitare a extinderii pandemiei și în România – unde s-a înregistrat încă un nr. redus de cazuri în comparație cu alte țări, sunt considerate de mulți specialiști încă insuficiente, ceea ce explică trendul crescător destul de accelerat al cazurilor confirmate din ultimele zile, care vor depăși curând cifra de 400.

Vizualizari: 282 in total, 28 pe zi (in medie)

Descarcari: 73 in total

SISTEMUL IMUNITAR

Sistemul imunitar nu este o structură fizică, ci un ansamblu de interacţiuni complexe care implică diferite organe, structuri şi substanţe, printre care globulele albe, măduva spinării, vasele limfatice, celulele specializate din anumite ţesuturi ale organismului şi substanţe specializate numite factori de ser, care sunt prezente în sânge. Ideal, toate aceste componente conlucrează pentru a proteja organismul împotriva bolilor şi a infecţiilor. Există numeroase TIPURI de CELULE care fie circulă prin corp, fie există într-un anumit țesut. Fiecare TIP de CELULĂ joacă un rol specializat, cu moduri diferite de a recunoaște problemele, de a comunica cu alte celule și de a-și îndeplini funcțiile. Răspunsul sistemului imunitar este declanșat când este identificată o celulă infectată sau bolnavă.

Vizualizari: 501 in total, 35 pe zi (in medie)

Descarcari: 72 in total

De Ziua Femeii

Femeia, Eterna poveste, N-o-ntreba cine este Şi iubeşte-o mereu !

Vizualizari: 533 in total, 22 pe zi (in medie)

Descarcari: 96 in total

GIORDANO BRUNO Viata si Moartea.

Au trecut 420 de ani de când, în ziua de 17 februarie 1600, Giordano Bruno (1548-1600) unul dintre cei mai curajoși gânditori ai Renașterii, a fost ars pe rug pentru erezie, la Campo dei Fiori din Roma, pentru concepţia sa panteistă şi pentru convingerile că Universul este infinit, deoarece contraziceau dogmele religioase despre creaţia lui Dumnezeu. In istoria gândirii a rămas peste secole un punct de reper ca martir al gândirii libere și antidogmatice. Teoria heliocentrică a lui Copernic i-a oferit un punct de plecare pentru ceea ce el a numit o „nouă filozofie”. El poate pretinde că este primul gânditor din Evul Mediu care a integrat metafizica, fizica, psihologia și etica într-o filozofie originală, care aspira să depășească re-elaborarea platonismului, aristotelismului sau scepticismului într-un context creștin care până atunci predomina. A respins axiomele filozofiei naturale a lui Aristotel care presupunea că universul era finit. Bruno susținea că Universul era infinit, animat și populat de sisteme solare nenumărate. Era și veșnic. Ca atare, Universul a cunoscut toate posibilitățile în orice moment dat, și în toate părțile acestuia de-a lungul timpului, constituind manifestarea cognitivă a unui principiu atemporal și absolut, Dumnezeu, conceput ca unică ființa care a existat cu adevărat. Rezultatul a fost o alternativă radicală la interpretările medievale și renascentiste ale naturii umane, cosmosului și ale lui Dumnezeu. Ideile și operele sale au influenţat știința și filosofia secolelor care i-au urmat. Galileo, Newton, Huygens, Leibniz, Spinoza, au elaborat unele opere pornind de la ideile sale.

Vizualizari: 588 in total, 13 pe zi (in medie)

Descarcari: 113 in total

PE GLOB cu WINDOWS 10 HOME (12)

Să călătorim mai departe, peste ape și munți, în locuri neștiute…

Vizualizari: 492 in total, 9 pe zi (in medie)

Descarcari: 102 in total

Colonizarea planetei MARTE (4)-anii 2060 și după

De mulți ani există povestiri și romane SF, studii, experimente și mai multe proiecte pentru colonizarea planetei Marte. Unele dintre ele au în vedere o cronologie probabilă, poate prea optimistă, pentru următorii zeci și sute de ani Nave spațiale cu fuziune nucleară, reducând mult timpul de călătorie de pe Pământ aduc mai mulți coloniști pe Marte. Până la sfârşitul secolului XXI se dorește ca 1.000.000 persoane să ajungă în coloniile de pe Marte Va începe probabil și procesul de teraformare a lui Marte, pentru a transforma planeta Teraformarea unei planete (Marte) implică schimbarea climatului și a suprafeței sale, astfel încât să poată avea un mediu ospitalier pentru oameni și să facă posibilă colonizarea.

Vizualizari: 556 in total, 8 pe zi (in medie)

Descarcari: 93 in total

Colonizarea planetei MARTE (3) - anii 2020-2050

Există mai multe proiecte pentru colonizarea planetei Marte. Unul dintre ele are în vedere o cronologie probabilă, poate optimistă, pentru următorii zeci de ani. Copiii de azi vor călători și trăi pe Marte....In deceniile 2030-2050 va incepe de fapt colonizarea planetei. Se vor construi primele baze pentru oameni - Mars Alpha, Blue Mars, Mars Beta Mining si altele mai mici care vor fi reunite in primul oraş - "MARS CITY", în care vor putea locui cca. 20.000 persoane.Vor fi construite fabrici pentru diferite activităţi, sere pentru crearea unor condiţii de hrană și de viață mai bune, sisteme de transport pe Marte și pe satelitul său Phobos. În 2039 se naște primul copil pe Marte.Se estimează că la sfârşitul perioadei vor locui permanent pe Marte cca. 7000 persoane.

Vizualizari: 577 in total, 5 pe zi (in medie)

Descarcari: 67 in total

Ultimele comentarii scrise de Adrian TOIA

Inspirate de o primavară din el, Nichita Stănescu evocă, privind-o și ascultând-o cu ochii întredeschiși, stări și descoperiri sufletești cu o imagistică sugestivă deosebită...
„Când îmi taie chipul pala de raze atârnând de crengi şi iar mi se roteşte-n păsări timpul, când pasul tău răsună pe sub crengi. Cu văzu-nchis, simt cum îmi bat peste sprâncene imaginile tale, clinchetând”
Inspirate de versurile lui Nichita Stănescu imaginile alese de Cristina G, sunt din primăvara care înflorește în sufletul său sensibil...
Chiar și Yiruma cu acordurile și tonalitățile aparte ale cântecului său Spring Time, parca face parte din peisaj...

Comentariu la Cântec de primăvară - Nichita Stănescu; Muzica: Yiruma – Spring Time, data: 22.03.2020, 11:15

Multe multumiri Doamnelor și Domnilor care au comentat, apreciat și vizionat acest pps omagial, închinat Femeii - mamă, iubită, soție, colegă, muză, savantă, sfântă...

Comentariu la De Ziua Femeii, data: 16.03.2020, 02:40

Mulțumiri Teodora, pentru timpul acordat vizionării și aprecierii acestui pps, ca și pentru evocarea locului pe care îl are Giordano Bruno în istoria șțiinței și filozofiei.
Mulți ani pentru mine Giordano Bruno a fost o informație de cultură generală – un ganditor de acum peste 400 ani, condamnat de o Inchizitie dogmatică, de teama căreia a tremurat și Copernic, și în fața căreia a cedat și Galilei....
După ce am realizat pps The Masterpieces in the history of science, când l-am inclus în selecția mea după ce am citit fragmente din operele lui, Giordano Bruno a devenit aproape un model intelectual, amplificat și de reflecțiile despre lumea de atunci și de azi, în care „ dreptului forței” i se opune „forța ideilor”.
De aceea realizarea acestui pps a fost o provocare din multe puncte de vedere.
Ca informație documentară, am folosit cărțile lui Bruno și articole despre viața și procesul lui.
O parte dintre ele, din care am extras și sintetizat în formulări cât mai scurte pentru a avea loc în dimensiunile inerent mai reduse ale unui pps, le-am menționat la Bibliografia selectivă.
Pentru că nu am vrut să aleg calea ușoară a folosirii unor imagini actuale ale locurilor celebre menționate în biografia lui Bruno, am căutat cu răbdare imagini de epocă (sec XVI) ale clădirilor și oraselor în care a trăit și a murit.
Cred că realizând acest pps am depășit nu numai eu, ci – sper - și cei care au l-au vizionat, perspectiva parțială asupra personalității și operei sale științifice și filozofice.

Comentariu la GIORDANO BRUNO Viata si Moartea., data: 02.03.2020, 02:03

Recunosc, nu sunt un spectator anual al festivalului Sanremo, si nu sunt nici un ascultător al muzicii ușoare italiene, care mi se pare de multe ori cam mono-tonă.
Sigur că au existat și există excepții...
Cum este și acest ,,Dov'č”, în interpretarea pps-istă deosebită, ca de obicei, a doamnei Cristina G.
Între avalanșa întrebărilor, dorințelor, trăirilor din versuri și dansul înflorat din oglinda picturilor lui Igor Levashov, se aude repetat, ca un ecou, o melodie întrebare-chemare, emoționantă, așa cum ne spune și autoarea în descrierea pps

Comentariu la Dov'č - Le Vibrazioni, data: 27.02.2020, 10:45

Multumiri pentru cele peste 300 vizionări, aproape 90 downloads și 3 aprecieri, înregistrate de acest pps in primele două săptămâni de la publicarea lui, care demonstrează un interes neașteptat de mare dar deplin meritat, în zilele în care comemorăm amintirea unui mare gânditor al Renașterii, ale cărui idei și opere scrise au influenţat știința și filozofia.

Comentariu la GIORDANO BRUNO Viata si Moartea., data: 27.02.2020, 02:30

Având în vedere că aceste interesante pps-uri despre nenumăratele lucruri extraordinare, mistere neelucidate, istorie neconventională, fenomene inexplicabile, tehnologii revoluţionare, oameni extraordinari și recorduri extreme, din trecutul, prezentul și viitorul Lumii în care trăim, au ajuns numai până la episodul XXIX, mă întreb dacă voi mai apuca episodul nr. CCC sau MMM...
Toate felicitările pentru perseverența autorului Cipri în realizarea acestui serial cu un număr de episoade imposibil de definit deocamdată...

Comentariu la Lumea iesita din comun - XXIX, data: 26.02.2020, 05:38

Dragă Helmut, merg la Kitzbühel de mulți ani, însă doar la TV pentru probele de schi, între care celebra coborâre de pe Streif, pe care am văzut schiori, schioare și performanțe rămase în istoria și legendele schiului...
Și anul acesta a fost foarte frumos și palpitant !
În locul tău aș fi făcut două pps – unul doar cu imaginile sportive, căruia i-aș fi dat un 10 din toată inima,
iar al doilea cu restul, corect intitulat de tine, DIVERTISMENT KITZBUHEL, care poate fi apreciat de milionarii la care te referi, dintre care evident că nu fac parte...
Mă consolează însă afirmația ta finală : „Dupa aceasta nebunie totul se linisteste in Kitzbühel si el devine o minunata statiune sportiva de iarna”

Comentariu la Divertisment Kitzbuehl, data: 11.02.2020, 07:29

Ultimele prezentari apreciate de Adrian TOIA

DataPrezentareaTrimisa de
26.02.2020 Dov'č - Le VibrazioniCristina G
26.02.2020Lumea iesita din comun - XXIXCipri
31.12.2019VenetiaPantazopol Emil Ioachim
31.12.2019CzestochowaPantazopol Emil Ioachim
31.12.2019GranadaPantazopol Emil Ioachim
29.12.2019Roma prima parte.Pantazopol Emil Ioachim
25.11.2019Vorbe de duh - partea a III-aCipri

Noutati pe email

Daca doresti sa primesti noutatile pe email, aboneaza-te folosind acest formular.