Privind tablouri cu Octavian Paler-TIPATUL
Intr-una din cartile sale de eseuri, “Eul detestabil”, Octavian Paler priveste tablouri celebre in incercarea de a descoperi pentru el si pentru noi, multimea de ganduri care exista intr-un tablou, pe care o privire comuna poate nici nu le banuieşte. Sa citim impreuna gandurile lui Octavian Paler despre tabloul „TIPATUL” al lui Edvard Munch, tablou inspirat de o intamplare traita de pictor. In jurnalul sau, Munch (1890-1892) scria: ,,Am mers impreuna cu doi prieteni pe un drum, soarele apunea. Cerul a devenit dintr-o data roşu sangeriu. M-am oprit m-am sprijnit de un gard şi am privit norii incendiati, fiordul albastru şi oraşul. Prietenii mei au mers inainte, insa eu am ramas acolo infricoşat şi am simtit acest ,,tipat'' infinit al naturii.''
Comentarii (4)
Teodora Buiţă
Felicitări, Adrian, pentru realizarea a încă unui pps deosebit, cu un subiect interesant, continuând tema cărţii „Eul detestabil”, în care Octavian Paler ne împărtăşeşte gândurile lui la privirea unor tablouri celebre.
„Cei pregătiţi să înţeleagă un lucru n-au nevoie, oricum, ca acel lucru să le fie strigat în urechi.”, spune scriitorul în cartea sa.
„Ţipătul”, cunoscuta capodoperă a pictorului expresionist, Edvard Munch, apreciată a fi una dintre cele mai valoroase picturi din lume, este totodată una dintre cele mai enigmatice şi stranii lucrări din istoria artei, care, în opinia multora, simbolizează strigătul omului modern, zdrobit de angoasele existenţei cotidiene, sau mai exact, acea teamă greu de definit.
Aş adăuga în completare, despre Edvard Munch, acest geniu însingurat, că a pictat şi a scris cu aceeaşi intensitate, fiind obsedat de „studiul sufletului”, după cum chiar el mărturiseşte, că el este poet şi că opera lui se împarte în două: a "Pictorului" şi a supernervosului său prieten "Poetul".
Cu stimă,
Teodora Buiţă
Cipri
Se dovedeste ca atat la ''Pluta meduzei'' cat si la ''Tipatul'' important este cine priveste tablourile, pentru ca, in ciuda faptului ca ma repet, frumusetea se afla in sufletul si in ochii celui care priveste.
Adrian TOIA
Teodora, eu cred ca Tipatul lui Munch, simbolizeaza mai mult decat “strigătul omului modern, zdrobit de angoasele existenţei cotidiene”
Eu am vazut in Tipatul lui Munch, si prefigurarea vizionara a unui viitor amenintator, ca un fel de trambita a Apocalipsei pentru omul zdrobit de propria singuratate, intr-o societate surda parca la ce se intampla in ea si cu ea…
Asa cum din pacate vedem in lumea de azi, nepasatoare la marile amenintari si provocari ale naturii si din societate...…
Cred ca marii artişti sunt vizionari, ei au capacitatea uluitoare de a "presimţi", de a "vedea", cum va evolua şi va arăta lumea peste ani....
Adrian TOIA
Multumesc Cipri pentru atentia si notele acordate pps-urilor mele.
Ai dreptate, intr-un tablou unii vad ceea ce se vede, altii vad dincolo de ceea ce se vede, si de aceea fiecare poate privi si intelege un tablou atat de diferit...