Cipri

Membru din 10.09.2014, 2 abonati

Logheaza-te pentru a te putea abona sau trimite mesaj privat.

Nu ai cont? Creeaza-ti cont.

Activitate
Originalitate:
100.00%
Prezentari: 194 prezentari
Prezentari proprii: 194 prezentari
Comentarii: 268 comentarii
Prezentari apreciate: 805 aprecieri

Cipri - 16 prezentari - Categoria Istorie, Muzee

Amintiri din Bucovina

Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu patria-mamă. Acum 98 de ani, la 28 Noiembrie 1918, a avut loc proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară Basarabiei - la 27 Martie - şi de unirea ulterioară a Transilvaniei, la 1 Decembrie 1918. După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775. Începând din anul 2015 Ziua Bucovinei este sărbătorită la 28 noiembrie. Legea 250/2015 prin care se instituie Ziua Bucovinei, promulgată pe 28 octombrie şi publicată în Monitorul Oficial la 30 octombrie 2015, prevede că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot organiza evenimente culturale cu această ocazie, fondurile fiind asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale ori ale instituţiilor publice.

Vizualizari: 8371 in total, 6 pe zi (in medie)

Descarcari: 493 in total

Botoşaniul începutului de secol XX

Spre sfârşitului secolului XIX Botoşaniul era un adevărat hub economic al Moldovei. Plin cu târgoveţi, bancheri, negustori şi meştesugari, armeni, evrei şi români târgul ajunsese la o dezvoltare economică care îl plasa în primele patru urbe ale ţării. Negustorii armeni, evrei sau români, alături de familiile boiereşti de viţă veche care trăiau aici, au ridicat un oraş situat la standardele europene ale începutului de secol XX.

Vizualizari: 3203 in total, 3 pe zi (in medie)

Descarcari: 203 in total

Bucovina altui veac

Imagini din fostul Ducat al Bucovinei.

Vizualizari: 4421 in total, 2 pe zi (in medie)

Descarcari: 541 in total

Cântec despre Bucovina _ cu sunet

Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac, este o regiune istorică cuprinzând un teritoriu de 10.441 km˛ care acoperă zona adiacentă orașelor Rădăuți, Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna,Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina.

Vizualizari: 6990 in total, 4 pe zi (in medie)

Descarcari: 908 in total

Cernăuţiul altor vremuri_01

Orașul Cernăuți, centru administrativ al regiunii cu același nume, a fost atestat documentar pe data de 8 octombrie 1408, într-un document semnat de Alexandru cel Bun, domn al Moldovei (1400-1432), iar din 1775 a făcut parte din Imperiul Habsburgic. În anul 1849, Cernăuțiul a căpătat titulatura de capitală a Ducatului Bucovina, iar în 1918, odată cu dezmembrarea Austro-Ungariei, a devenit parte a României. A fost al treilea oraș (ca populație) din România interbelică, după București și Chișinău si era supranumit ,, Mica Vienă a Bucovinei ''. În anul 1940, Cernăuțiul, împreună cu nordul Bucovinei, a fost ocupat de Armata Roșie și alipit Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. După dezmembrarea URSS, întreaga regiune Cernăuți a devenit parte a statului ucrainean independent.

Vizualizari: 3168 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 373 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri

,,….Iaşii cu sufletul trecutului lui mare,cu aspectul său patriarhal,cu curţile şi grădinele lui,cu nuci seculari şi tei parfumaţi,cu dealurile lui pitoreşti,cu singurătatea şi pacea lui divină care nasc in inimi acel dor neînţeles,acel gol,acea reverie ce predispune la dragoste.” Nicolae Petraşcu î

Vizualizari: 2146 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 302 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri_02

Iaşul cu parfum de tei din amintire.l

Vizualizari: 1990 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 296 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri_03

Iaşul,oraşul atâtor amintiri si leaganul atâtor gânduri…

Vizualizari: 2338 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 352 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri_04

Iaşul încărcat de istorie şi păstrător de amintiri....

Vizualizari: 2279 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 325 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri_05

Prezentarea este dedicată in mod special tuturor celor care iubesc Iaşul şi doresc să se reîntoarcă in timp, în atmosfera oraşului de acum un secol sau chiar două.

Vizualizari: 2117 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 313 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri_06

„Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie niciunul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea [...]. În conștiința lui naționala ar fi o lipsa dacă el n-ar fi vazut orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei...” Nicolae Iorga

Vizualizari: 2657 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 347 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri_07

Iași au fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala României între 1916-1918. Prin seria de prezentari “Iaşul,cetatea atâtor amintiri” am incercat sa evoc acele timpuri.

Vizualizari: 2371 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 361 in total

Iaşul,cetatea atâtor amintiri_09

“Iasii inseamna si trebuie sa insemne pentru tara si neamul romanesc mai mult decat un simplu oras, caci el poarta inca urmele si marturiile tuturor actelor mari si faptelor bune ale stralucitilor domnitori ce i-a avut Moldova, ale multor boieri vechi de seama, ale marilor mitropoliti si ale multor mari carturari si dascali” (Nicolae Iorga).

Vizualizari: 2537 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 392 in total

Iasul,cetatea atator amintiri_01

Vechea capitala a Moldovei in amintiri.

Vizualizari: 2530 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 382 in total

Scrisori din Bucovina

Bucovina (în germană Buchenland = Țara fagilor), devenită Ducatul Bucovinei în Imperiul Austriac, este o regiune istorică cuprinzând un teritoriu de 10.441 km˛ care acoperă zona adiacentă orașelor Rădăuți, Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret și Vicovu de Sus din România, precum și Cernăuți, Cozmeni, Zastavna,Vășcăuți pe Ceremuș, Vijnița, Sadagura și Storojineț din Ucraina. Încă mai găsim, prin sertare, prăfuite și uitate de timp, scrisori de la stramoși, ele ne reamintesc că Bucovina, ruptă-n două în 1940, ulterior în 1944, este și acum o rană sângerândă pe trupul României.

Vizualizari: 5840 in total, 4 pe zi (in medie)

Descarcari: 338 in total

Vechiul Iaşi

La Iaşi fiecare piatra vorbeşte de trecut, din fiecare zid răzbate istorie şi fiecare straduţă aminteşte de mari iubiri. De aceea, se poate spune despre Iaşi că este un veritabil muzeu naţional, prin comorile istorice si de artă pe care le deţine.

Vizualizari: 3072 in total, 1 pe zi (in medie)

Descarcari: 439 in total

Noutati pe email

Daca doresti sa primesti noutatile pe email, aboneaza-te folosind acest formular.