Prezentari PowerPoint din categoria 'Istorie, Muzee'

Cernăuţiul altor vremuri_01

Orașul Cernăuți, centru administrativ al regiunii cu același nume, a fost atestat documentar pe data de 8 octombrie 1408, într-un document semnat de Alexandru cel Bun, domn al Moldovei (1400-1432), iar din 1775 a făcut parte din Imperiul Habsburgic. În anul 1849, Cernăuțiul a căpătat titulatura de capitală a Ducatului Bucovina, iar în 1918, odată cu dezmembrarea Austro-Ungariei, a devenit parte a României. A fost al treilea oraș (ca populație) din România interbelică, după București și Chișinău si era supranumit ,, Mica Vienă a Bucovinei ''. În anul 1940, Cernăuțiul, împreună cu nordul Bucovinei, a fost ocupat de Armata Roșie și alipit Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. După dezmembrarea URSS, întreaga regiune Cernăuți a devenit parte a statului ucrainean independent.

Cetatea Adamclisi. Jud. Constanţa.

Locuri ce amintesc de civilizaţia antică de pe tărâmuri româneşti.

Cetatea Aegysus, Tulcea.

Urme ale dăinuirii civilizaţiei dobrogene. Locuri şi ziduri ce au fost frecventate de celebrul poet Ovidiu.

Cetatea Albă de pe Nistru(Averio)

Dacă zidurile ar putea vorbi... Călător prin Basarabia istorică, este imposibil să nu te oprești să vezi cu ochii tăi Cetatea Albă, cea mai mare și mai bine întărită fortificație defensivă din Moldova medievală, un vechi și simbolic monument de arhitectură, ce impresionează atât prin dimensiune și expresivitate, cât și în virtutea locului ales pentru zidire. Aflată la răscruce de drumuri și timpuri istorice, de 2500 de ani cetatea și oamenii locului au tot schimbat rând pe rând, stăpânirea și regulile cetății, după neamul celor care au cucerit-o: greci, daci, tătari, mongoli, romani-genovezi, moldoveni, turci, ruși, români, ucrainieni, fiind distrusă, refăcută, mărită, întărită sau părăsită, după interesul vremelnicilor ei stăpâni.

Cetatea Ardeu, Jud. Hunedoara.

Pe urmele stramosilor, printre ruine uitate de lume.

Cetatea Axiopolis - Cernavodă, Jud. Constanţa.

Vestigii istorice ascunse de ochii cercetatorilor si ai publicului interesat.

Cetatea Băniţa & Castrul Roman Jigorul Mare, Jud. Hunedoara.

Situri arheologice pe vetre de istorie romaneasca.

Cetatea Bologa, Jud. Cluj.

Cetatea Bologa se situează în comuna omonimă aflată în vestul judeţului Cluj, în apropierea vărsării rîului Secuieu în Crișul Repede. Este considerată drept una dintre cetăţile cele mai semnificative din Transilvania, dotată cu unul dintre puţinele donjoane circulare bine conservate din provincie.

Cetatea Brassovia, Jud. BV.

Braşovul a fost vegheat, între secolele XIII – XV, de pe muntele Tâmpa, de către cetatea “Brassovia”. Cetatea "Brassovia", ca şi Cetatea de la "Pietrele Lui Solomon", au avut o însemmnătate deosebită pentru dezvoltarea comunităţii braşovene. Materialul alăturat încearcă să prezinte, doritorului de cultură şi istorie naţională, destinul fortificaţiei din vîrful muntelui ce străjuieşte oraşul.

Cetatea Bunloc, Jud. Brasov.

A doua cetate, ca suprafata, din Romania asteapta sa fie cercetata arheologic. Pana atunci doar supoyitii...cetatea Bunloc.

Cetatea Capalna, Jud. Alba.

Istorie nationala printre ruinele cetatii dacice de la Capalna, pe valea Somesului.

Noutati pe email

Daca doresti sa primesti noutatile pe email, aboneaza-te folosind acest formular.